Veiligheid, een veel gesproken onderwerp in zowat iedere branche. Veiligheid is een onderdeel van mentaal en fysiek welbevinden. Wanneer je je bedreigt voelt, zal je er niet op af gaan of weg vluchten, wanneer je iets lichamelijks moet uitvoeren wat niet goed voelt, zal je dit ook niet doen. Dit is een menselijke reactie. Toch voeren vele mannen en vrouwen dagelijks werk uit waar veiligheid niet vanzelfsprekend is, dit zal gecreëerd moeten worden. Denk hierbij aan de juiste werkkleding en werkschoenen.
Waarom is dit allemaal toch zo belangrijk?
Je eigen veiligheid staat altijd voor op. Wanneer jij lichamelijk of geestelijk beschadigd wordt door een ongeval, zal het maanden duren voordat jij weer in staat bent om te werken bij je werkgever. Daarom vinden werkgevers het ook belangrijk om de juiste werkkleding en werkschoenen aan te bieden in de branches waarbij dit nodig is. Zeker in de bouw zijn goede werkschoenen nodig, wanneer er iets op de schoen valt, beschadigen de voeten minder of zelfs niet. Ook houdt de zool van de werkschoenen bijvoorbeeld ook spijkers tegen wanneer je erin gaat staan. Dit scheelt al zo veel letsel. Voor een stratenmaker is het dan weer belangrijk om goede knie bescherming te hebben. Echter zijn werkschoenen niet alleen belangrijk in de bouw, ook in de zorg en zeker in het ziekenhuis. Wanneer er een ziekenhuisbed over je voet heen rijdt, ben je ook ver van huis.
Kan mijn werkgever mij verplichten de schoenen te dragen?
Zeker! Je kunt er gewoon voor naar huis gestuurd worden. Het is namelijk uiteindelijk allemaal de verantwoordelijkheid van de werkgever. Hij is verplicht om werkschoenen en goede werkkleding aan te bieden aan de werknemer, de werknemer is dus verplicht dit te dragen. Wanneer je toch een ongeluk mee moet maken en jij hebt niet voldaan aan de regels van de werkgever, heb je zelfs kans op weigering van een uitkering. Je hebt jezelf namelijk in een onveilige situatie gebracht. Daarnaast heb je kans dat je tijdens de revalidatie periode nog eens ontslagen wordt. Je zorgt namelijk ook voor een slechte naam bij je werkgever, dit wordt uiteraard niet gewaardeerd.
Conclusie
Draag altijd de werkkleding en werkschoenen die je werkgever heeft aangeboden. Onlangs dat je kledingstukken niet altijd modieus zijn, biedt het wel een groot stuk aan veiligheid. Zorgt jouw werkgever niet voor de juiste middelen? Kaart dit dan direct aan en beargumenteer dan ook zeker waarom je de kledingstukken nodig heeft. Een werkgever mag dit namelijk niet weigeren!