Een katje als huisdier hebben is echt geweldig. Het brengt een mega dosis gezelligheid in je huis en daarnaast kan een kat ook rust en troost bieden. Zeker voor mensen die op leeftijd zijn of veel thuis zitten kan dit echt een uitkomst zijn. Toch zijn er ook een aantal dingen waar je over na moet denken voordat je een katje in huis haalt. Het kan best wel een lastige afweging zijn hierdoor. Gelukkig heb ik voor jullie in deze blog op een rijtje gezet wat je niet moet vergeten als je een katje neemt. En de voordelen van een katje spreken voor zich lijkt mij toch?!

Tijd

Allereerst moet je je niet vergissen in hoeveel tijd een kat eigenlijk kost. Natuurlijk is het voordeel van een kat dat je hier minder voor thuis hoeft te zijn dan een hond. Een kat kan zich prima in zijn eentje vermaken en een hele dag alleen thuis doorbrengen. Maar ook katten, en vooral jonge kittens, hebben aandacht en liefde nodig. Vooral kittens hebben nog heel veel energie en het is dus best wel zielig als ze dit niet kunnen uiten. Je zou er dus over na kunnen denken om twee katjes te nemen (bij voorkeur een nestje), maar dit kost wel weer extra werk. Of je kan kijken of je af en toe een middagje thuis kunt werken. Dit is wel zo leuk voor het beestje. Want ook al is het geen hond, ook katten hebben liefde, gezelligheid en middagjes spelen nodig.

Geld

Daarnaast moet je niet vergeten dat een huisdier nemen altijd geld zal kosten. Allereerst zullen je vaste lasten natuurlijk omhoog gaan. Je moet voer kopen voor je kat en kattengrit voor de kattenbak in huis halen. Daarnaast heb je in het begin een aantal incidentele kosten zoals een kattenbak, krabpaal en mandje aanschaffen. Maar hier kan je gelukkig wel eventjes mee doen. Tot slot, en dit is wat mensen vaak vergeten, komen hier ook nog de kosten van de dierenarts bij. En vergis je niet, dit kan zeker oplopen tot een hoge kostenpost. Zelfs een tandje trekken of een ontstekingsremmend pilletje kan al erg duur zijn. Neem dit dus zeker mee in je afweging als je een kat in huis wil halen.

Troep

Tot slot moet je rekening houden met heel veel troep. Als je een kitten neemt is dit natuurlijk wel meer dan dat je een wat oudere kat neemt. Kittens moeten in het begin nog veel leren. En vooral nog meer afleren! Ze zullen in je gordijnen hangen, met alles spelen wat los en vast zit en gewoon de hele boel op stelten zetten. En daarbij komt dat ze misschien ook nog niet eens gewend zijn aan hun behoefte doen op de kattenbak. Zorg daarom ook dat je een paar goede afvalbakken in huis hebt die vooral stankbestendig zijn. Anders ruikt je hele huis naar kattenpoep en geloof mij; dat wil je echt niet!