Het is natuurlijk hartstikke leuk om huisdieren te hebben. Het brengt veel sfeer, liefde en plezier mee. Denk bijvoorbeeld aan een katje. Toch staan ze bekend om hun eigenzinnig en eigenwijsheid. Je moet ook een aantal voorbereiden nemen. Maar wat zijn die voorbereidingen nou waard als je er een lief diertje voor terugkrijgt? Hier een aantal tips.

Maak je huis in orde

Het nemen van een katje is allemaal zo moeilijk niet. Je gaat naar de dierenwinkel (het liefste zelfs het asiel) en je neemt je vriendje mee terug naar huis. Het hangt natuurlijk ook van de leeftijd af, maar jonge katjes kunnen nogal chaotisch zijn. Maak je huis dus van tevoren katten proof. Denk aan lage voorwerpen op tafeltjes en kastjes, lichte vazen en bloempotten of schilderijen. Het klinkt overdreven, maar een beetje voorzorg kan geen kwaad. Wat vaak voorkomt is dat katten in de gordijnen of andere zachte voorwerpen gaan krabben. Ik weet er alles van, aangezien mijn gloednieuwe Nikkie trui verpest is door mijn nieuwe vriendje. Ik kan het hem natuurlijk niet kwalijk nemen, maar prettig is anders. Een nieuwe Nikkie trui kon ik wel weer aanschaffen, maar elke keer nieuwe gordijnen moeten ophangen gaat wel iets te ver.

Een tip om dit te voorkomen is eek krabpaal aanschaffen. Doe daar wat catnip op, zodat de krabpaal je katje zijn nieuwe favoriete plek wordt. Laat je kat ook even inenten voordat je hem verwelkomt in je huis. Hou ook in je achterhoofd dat je op een bepaalde leeftijd je kat het beste kan laten castreren.

Levensstijl

Het is algemeen bekend dat huiskatten nou eenmaal verzorging nodig hebben. Ze zijn niet goed in staat om voor zichzelf te zorgen dus weet waar je aan begint. Heb je nou een heel druk leven en ben je niet veel thuis? Ga voor jezelf na of het dan wel slim is om een kat te nemen en of dit niet misschien zielig is voor het beestje. Er zijn natuurlijk veel verschillende soorten rassen en voor elk ras geldt iets anders. Vaak kiezen mensen een kat voor zijn ras omdat ze het mooi vinden, maar doe ook onderzoek naar wat de meest voorkomende eigenschappen zijn van dat ras.

Spelen

Katten houden van rennen en spelen. Het is dus ook leuk voor je kat als je verschillende speeltjes aanschaft zodat hij kan afwisselen. Een populair speeltje is de speelgoedmuis. Je ziet ze bij veel baasjes van katten voorkomen en komen regelmatig voor in de grappige katten filmpjes.