Wil je graag je huis meer katten-proof maken zodat je kleine vriend het oneindig naar zijn zin heeft? Maar heb je geen zin om hier bakken aan geld aan kwijt te zijn? Het lijkt moeilijk, maar dit valt eigenlijk hartstikke mee. In deze blog vind je zowel een klein als groot “Do It Yourself” project dat je kunt uitvoeren om je huis om te toveren tot echt een kattenparadijs.

Goed begin: Kratjes

Laten we beginnen met een klein project: Het kattenbedje. Waarom zou je geld uitgeven aan een kattenmand uit de dierenwinkel terwijl u deze zelf kunt maken? Je hebt vast nog wel in je schuur ergens oude kratjes of doosjes liggen en zo niet, dan is er vast wel iemand in je omgeving die dit heeft. Een simpeler project bestaat er niet: Koop een zacht dekentje, vouw dit op en leg het in het mandje. Ik spreek uit eigen ervaring als ik zeg dat katten niet kieskeurig zijn over waar ze liggen, zolang het maar lekker zacht is. Wat is het nut van een dure mand, als je er zelf ook eentje in elkaar kan flansen?

Knutsel je eigen krabpaal

Het lijkt misschien enorm veel werk, maar geloof me: Daar vergis je je in. Met de juiste materialen en tools heb je dit zo gedaan. Je kunt zelfs je boodschappenlijstje aan een werknemer van de bouwmarkt geven als je hier niet zo vaak komt (zoals ik), en dan is het al helemaal zo gepiept! Om een krabpaal te maken heb je maar een paar dingen nodig: Een pvc-buis, een multiplex plaat, sisaltouw en wat schroefjes. Begin met het zagen van 3 cirkels: 1 als bovenplaat en 2 als inzetplaten. Dit kun je het beste doen met een decoupeerzaag. Hierbij is een Festool decoupeerzaag of een Makita decoupeerzaag aan te raden. De inzetplaten moeten precies in de pvc-buis passen. Vervolgens bedek je zowel de pvc-buis als de bovenplaat met het sisaltouw. Je kunt deze gewoon inwikkelen en met een lijmpistool vast zetten. Tot slot bevestig je de pvc-buis aan een vierkante multiplex plaat en maak je vervolgens de bovenplaat vast aan de andere kant. Hier gebruik je de inzetplaten voor die je eerder hebt gezaagd. En dat was het! Met een beetje handigheid kun je dit binnen een uur gedaan hebben en kan je harige vriend dezelfde dag nog genieten van de krabpaal. Heb je twee katten en wil je het heel bont maken? Dan kun je zelfs twee palen bevestigen aan een grotere onderplaat. Zo simpel is het!